Az ókori Egyiptom hieroglifái

Alkotó pedagógia történelem órán

Kovács Henriett Borbála (Barsy Anna, Kecseti Noémi)

Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Budapest XIV. kerület

5.-13. ÉVFOLYAM

Összefoglaló

A fáraók világa elvarázsolja a történelmet tanuló diákokat. A piramisok és a rejtélyes képírás, mint egy megfejtésre váró nagy titok olyan lehetőséget adnak a motivációra, amit bevethetünk a történelem tanítása során. Az ókori Egyiptom tanítása részeként diákjainkkal terveztessünk egy személyre szabott amulettet 3D nyomtató felhasználásával. Az egyiptomi hieroglifák kulcsfontosságú szerepet játszottak az ókori Egyiptom társadalmában és kultúrájában. A piramisok építésénél vagy a fáraók sírjainak díszítésénél használt hieroglifák „kódolása” a 21.századi diákok számára is elérhetőek. Egy „hieroglifa fordító” weboldallal lefordíthatják nevüket egyiptomi képírásra, majd egyénileg megtervezhetik a személyre szabott amulettjüket a Tinkercad 3D tervező webalkalmazás segítségével. A tanóra célja a diákok történelem iránti motivációjának növelése, a tanultak elmélyítése, az ókori kultúra mélyebb megismerése. Ennek a tanulási folyamatnak a során fejlődik a tanulók digitális kompetenciája az alkotó pedagógia lehetőségeinek kiaknázásával. Az ókori Egyiptom témakörhöz kapcsolódó, a tanulók egyéniségét is kifejező tárgy készítése közelebb hozza, kézzel foghatóbbá teszi számukra az ókori egyiptomi kultúrát.

Az ókori Egyiptom hieroglifái

tantárgyi kapcsolódások

Digitális kultúra
Matematika
Művészetek
Technika és tervezés
Vizuális kultúra
HTS iskolák versenye – 2023

tECHNOLÓGIAI kapcsolódások

3D nyomtatás

Biztosan kész az óraterv a feltöltésre?

A feltöltésre került óratervek módosítása nem lehetséges. Kizárólag törlésre és újrafeltöltésre van lehetőség. A beküldött óratervet továbbítjuk szakmai jóváhagyásra, majd jóváhagyást követően kerül publikálásra az oldalon.

Biztosan törölni szeretné az óratervet?

A törlés visszavonhatatlan, az óratervhez tartozó adatok és fájlok végleg törlésre kerülnek.